Menu
当前位置:A963设计网> 作品分类 > 室内设计 > 展示空间 > 韦金晶作品

华著销售中心

9428 2019-12-29T22:08:59 10 [精品]
设计师: 韦金晶
作品类别:展示空间
华著销售中心说明:

项目名称:中南华著销售中心

项目地点:浙江 · 绍兴

项目类型:销售中心

设计面积:1450㎡

硬装设计:春山秋水设计

软装设计:春山秋水设计

软装执行:春山秋水设计

主创团队:韦金晶 韦耀程 张慧超

项目摄影:释象万合

完工时间:2018年12月8日

 

 

这个项目从外观上看,是只有两层的低矮建筑,遵循江浙水乡典型的建筑风格。外部大手笔运用整面玻璃墙壁装饰,看上去就像一个透明的玻璃盒子。建筑被庭院水景围绕,面积相对广阔。如此别致的院落如果只单纯作为日后会拆除的销售中心使用,不免有些可惜。所以在这个前提下,设计本身对“销售中心”功能进行了重新定义,从长期发展的角度将其规划成一个美术馆,成为将来住宅的配套设施,但是在前期,这个结合东方传统文化的美术馆,可兼具销售功能,一举两得。

 

透过建筑的玻璃墙壁,外部庭院景观一览无遗,内部空间的塑造则希望人们在进入建筑之后,能有轻松游园、欣赏艺术的状态。于是在打造内部环境时,特别选用了让人舒服的肌理材质,人们放心沉浸在艺术中,也能欣赏窗外美景。传统文化的运用提升了人文情感:中式风格的内饰,点缀有鹤雕塑,用不可数计的真书堆彻做成艺术走廊,模型区上空的飞鸟装饰寓意也来源于古语百鸟归巢。室内还使用了大量中国式色彩:接待空间选用的自然肌理材质,暖褐色源自于山水画中的山石,金属色泽又取自于上好江浙丝绸的颜色,艺术装置上的钴蓝、办公区域的蓝釉色等都来自于东方传统色谱。这些颜色的使用不仅让氛围变得灵动绚丽,还增强了空间的品质感。

 

在平面布局上除了销售中心必备的洽谈、办公功能外,还特别划分了博文讲堂、茶艺、阅读等区域作为补充,输入更多文化生活体验,让游园、欣赏艺术的过程变成精神层面的享受,从而弱化场所本来的功能用途,而这个原本是销售中心的场所,也因为空间的不同转换,层层叠进,变得与众不同。它不单单是一个庭院设施,还是一个名副其实的美术馆。

 

 

 

 

 

 

 

Zoina Huazhu Sales Center by Nature Times Art Design Co.,Ltd

 

Project Name: Huazhu Sales Center

Location: Shaoxing city, Zhejiang Province, China

Category: Sales Center

Area: 1450㎡

Interior Design: Nature Times Art Design Co.,Ltd

Decoration Design: Nature Times Art Design Co.,Ltd

Decoration Execution: Nature Times Art Design Co.,Ltd

Design Team: Wei Jinjing, Wei Yaocheng, Zhang Huichao

Owner: ZHEJIANG YOLAND REAL ESTATE., LTD

Photography: Shixiang Wanhe

Completion Time: 8th Dec, 2018

 

From the outside, the sales center is a two-story building of typical Jiangsu and Zhejiang style. Full height glass walls make the whole building looks like a transparent glass box. Covering a relatively large area, it is surrounded by a courtyard with waterscape. The designers thought it was a kind of waste if such a unique courtyard were simply used as a short term sales center which will be demolished in the future. Thus the design redefined the functions of” the sales center”; while serving the purpose of sales in the early stage, the sales center was planned into a future art gallery which will serve as part of the supporting facilities for the residence.

The use of glass walls give a full view of the courtyard landscape. As the design of the interior space aims to create a relaxing environment for visitors where they can enjoy art, materials with relaxing and soothing texture are chosen so visitors could immerse themselves in art while enjoying the beautiful scenery outside the window. The Chinese-style interior design is decorated with a crane sculpture; the art corridor is built by piling up countless books; the decoration of flying birds over the model area are derive from the old saying “birds return to their nests”; all these applications of traditional culture enhance humanistic feelings of the space. Chinese colors are used extensively in the interior: the warm brown of the nature texture of the reception area comes from the rocks in the landscape painting, while the metal color comes from the colors of the best silk of Jiangsu and Zhejiang; the cobalt blue on the art installation and the blue glaze used in the office area all come from the traditional Oriental color spectrum. These colors not only make the atmosphere more dynamic and gorgeous, they enhance the sense of quality of the space.

For the layout, besides negotiation and office areas which are necessary for a sales center, extra areas for blog lecture, tea, and reading were specifically designed to enrich cultural experience of the space. This turns the process of visiting the sales center and enjoying the art into spiritual enjoyment, thus weaken the original function of the space. Such shift of functions makes the building which was originally a sales center becomes different; in addition to being a courtyard, it is a veritable art gallery.

华著销售中心

华著销售中心

华著销售中心

华著销售中心

华著销售中心

华著销售中心

相关设计案例
免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:0755-83869208 QQ:4000168963
本文作品源自:
  • 韦金晶
  • 广东-深圳
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>