Menu
当前位置:A963设计网> 作品分类 > 室内设计 > 餐饮空间 > 韦金晶作品

植藤·匠餐厅

10319 2021-12-24T12:15:41 12 [佳作]
设计师: 韦金晶
作品类别:餐饮空间
植藤·匠餐厅说明:

植藤·匠餐厅

Teng

 

主打精致高级日法融合铁板料理的植藤·匠餐厅,落地深圳中心区位。设计涵括时代及城市的背景考量,而给予FINE DINING新的定义:剔除过多庄重的繁文缛节,添注更多开放的态度。如同浓墨重彩的法餐融合日本料理的细腻柔和,能够带来情绪的丰富酝酿和美味的升华;藉用塑造空间的形式创造人们的记忆与情感,亦让日法融合的FINE DINING拥有更具象的表现形式和感知上的细腻绵长。

Teng is an exquisite, classy restaurant sited in the heart of Shenzhen, mainly offering Japanese & French teppanyaki. Based on the context of the times and the city, it redefines “fine dining”, by abandoning complicated, sedate design languages but incorporating a more open attitude instead. The blending of elegant French food and delicate Japanese cuisine improves guests’ emotional experience while dining. The design creates a distinctive space to evoke guests' memories and emotions, and endows the concept “fine dining” that blends Japanese and French delicacy with concrete expressions, to enhance sensory experiences.

 

旨在闹市嚷嚷中开辟一处宁静的体验地,一个完全密封的“盒子”形态,不仅屏蔽阻隔来自于外部的任何叨扰,还容纳进一切平常却深刻的美好,重塑与世隔绝般崭新的活力和场景感。空间上的“奢侈”定义,打破传统印象的同质化窠臼,“奢侈”被适切地隐藏在质朴与自然之间,正如为了匹配食物本身的纯粹味道,而从单一的贵重食材,转移到对情感层面的追求。

To create a tranquil experiential dining space in the bustling city, a completely sealed “box” form was conceived, which not only prevents disturbance from outside, but also accommodates ordinary yet beautiful moments and reshapes a lively isolated spatial scene. The space breaks the homogenous interpretation of “luxury”, and appropriately integrates it into a simplistic, natural setting, echoing the original taste of food. Besides, the focus on precious food is shifted to people’s emotional needs.

 

经由多维度、全感官的展现以及细部描摹,制造动线上不期而遇的“城市中的幻境”。随机散布的流水、点石、植物、星空以及圆月,在有限的空间里氤氲出无限的四时风景。生态隐喻性的场所营造,模拟自然万物草木生长的声色沉浸图景,仿佛瞬间涤荡了日常劳碌,恍惚间混淆了真实与幻境。

The space provides a multi-dimensional sensory feast, full of details. The circulation route creates romantic encounters for the guests, and takes them to “an illusionary urban wonderland”. The elements of flowing water, stones, plants, starry sky and full moon are merged into the limited space in a random manner, bringing in beautiful natural sceneries. The design leverages ecological metaphor to create rich, immersive scenes that simulate growing nature, helpfully removing people’s tiredness from daily busy life and subtly mixing reality and virtuality.

 

各个包间随动线错落分布,自然纹理感的障子纸构成半透明的隔离,创造了含蓄的感情分割。穿过隐约可见的屏障,能全然感受人影绰约与万物的精彩相遇,从低垂的泉水链,到手工竹编的艺术,种种图案及动态,一齐构成对自然万物的无限想象。艺术装置的精心落点,将人和物之间的情感关系唤起。美食与艺术、设计组合,联合创造了一场独具匠心的体验。

Private dining rooms are organized along the circulation route in a scattered way. The translucent screens made from Japanese shoji paper with natural grains create implicit partitions. Human figures and shadows of objects are indistinctly revealed through the partitions. The water-dropping chain, bamboo woven artwork, and various patterns and dynamic rhythms arouse infinite imagination about nature. Art installations elaborately arranged in the space establish a connection between people and objects. The perfect integration of fine food, art and design produces a unique experience.

 

空间运用不同的材质及氛围,在空气、水等介质中诠释矛盾交融的美感。柔和的是色彩、灯光,或者光线的过渡,呈现温润而又理想型的舒适感;厚重的是材料、纹理,以及天然的质感,融合现代的超然和传统的细腻,用温柔的姿态回应粗犷简洁的构造。淡然的色调轻盈而缥缈,隐性地铺垫层层递进的故事性,酝酿着的情感,以及隐藏于平常角落的微妙的复杂性。

The space adopts different materials and atmospheres to interpret the aesthetic of collision and fusion, through media such as air and water. Soft tones, lighting effects or the transition of light reveal a warm, ideal and comfortable ambience, contrasting with solid materials, grains and natural textures. Modernity surreality collides yet fuses with traditional exquisiteness, and the gentle, soft touch echoes the rough, simplistic structure. The light, ethereal tones give the spatial narratives a sense of layering and emotion, and add a subtle complexity to ordinary corners.    

 

静与动,新与旧,含蓄与张扬,现代与传统,一切联结起来形成值得回味的美好体验,引领来客们暂时摆脱日常的按部就班,代之以感性、沉浸和社交、陪伴的融入。空间不单单是这幕故事的背景,而成为故事的重要载体,承接着不同的情绪和记忆,连同最终的每一口享受,都化作充满惊喜的味道和真实感受。

The combination of the static and the dynamic, the old and the new, the implicit and conspicuous, tradition and modernity creates a wonderful, memorable experience, and guides diners to take a break from daily routine, enabling them to enjoy socializing and companionship in an emotional, immersive space. The restaurant is more a carrier of story than a backdrop, accommodating various emotions and memories. Every bite of food is filled with surprise, stimulating pleasant feelings.

 

 

项目信息

Project information

项目名称:植藤·匠

Project name: Teng

项目地点:深圳·卓悦汇

Location: Injoy Mall, Shenzhen

项目类型:餐厅

Category: restaurant

设计面积:280㎡

Area: 280m²

硬装设计:春山秋水设计

Interior finishes design: Nature Times Art Design Co., Ltd.

软装设计:春山秋水美学

Interior decoration design: Nature Times Aesthetic Design Co., Ltd.

主创设计:韦金晶、韦耀程、张慧超

Chief designers: Wei Jinjing, Wei Yaocheng, Zhang Huichao

设计时间:2018

Start time: 2018

完成时间:2020

Completion time: 2020

业主团队:植庭餐饮

Client: Shoku-tei Catering Co., Ltd.

施工单位:逸成工程、劳景阳、谢启德、曾镇威

Construction team: YCWORK, Lao Jingyang, Xie Qide, Zeng Zhenwei

灯光顾问:丁洁(启迪时光)

Lighting consultant: Ding Jie

标识设计:周滨(淳一设计)

VI design: Zhou Bin

石雕艺术:七月合作社-康恒、刘永亮

Stone carvings: Kang Heng, Liu Yongliang

工程灯具:iGuzzini

Lighting fixtures: iGuzzini

项目摄影:邵峰(榫卯建筑摄影SFAP)、贺川(形在摄影)

Photography: Shao Feng, He Chuan

视频摄影:DD

Video: DD

1

1

2

2

3

3

免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:0755-83869208 QQ:4000168963
本文作品源自:
  • 韦金晶
  • 广东-深圳
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>